VestaCP Temel Ayarlar ve Hosting Oluşturma

Daha önceki yazımızda sizlere VestaCP Hosting Kontrol Paneli Kurulumu anlatmıştık. Şimdi ise temel ayarlamalar ve hosting oluşturmayı anlatacağım.

VestaCP Panele https://ip.adresiniz:8083/ şeklinde panele giriş yapabilirsiniz. Varsayılan kullanıcı adı ve şifre “admin” şeklindedir.

Login

Şifremizi yazdıktan sonra “Log in” ile giriş yapıyoruz ve ana ekran karşımıza geliyor.

Dashboard

Üst bölümde gördüğünüz üzere USER, WEB, DNS, MAIL, DB kısımları bulunuyor. Bunlar hosting, kullanıcı, mail, dns, ve mysql ayarlarını yapabileceğiniz bölümler.

Ana sayfadan admin kullanıcısının “edit” seçeneğine tıklayarak düzenleyelim.

VestaCP Admin

İsim, mail ve nameserver ayarlarını düzenledikten sonra “Save” seçeneği ile kayıt edelim.

Üst kısımda bulunan WEB seçeneğinin altında “Add New Domain” seçeneği ile yeni bir hosting oluşturalım.

VestaCP Add Domain

Hosting oluşturulduktan sonra yine “edit” seçeneğine tıklayarak Apache ve Nginx hangi şekilde çalışabileceğini ayarlayabiliriz.

VestaCP Apache Templates
VestaCP Nginx Templates

Siteniz için uygun olan template seçtikten sonra (ki Apache için hosting ve Nginx için caching sorunsuz çalışan seçeneklerdir) “Save” seçeneği ile ayarları kayıt edin.

Üst tarafta bulunan MAIL seçeneği ile siteniz için mail hesabı açabilirsiniz.

Kendi belirlediğiniz nameserverleri sunucu ip adresine yönlendirdikten sonra, siteniz sorunsuzca host edilmeye başlayacaktır.

“VestaCP Temel Ayarlar ve Hosting Oluşturma” üzerine 20 yorum

  1. hocam vds de kullanıyorum. bazı sorunlarım var. sistem yettigi halde sayfa aksam saatlerinde ziyaretci nispeten fazla oldugu için 2 saniyede acılıyor.

    2 yedek arasında mb farkı oluyor. suncuya ekleme-cıkarma yapmadıgım halde.

    maile giremiyorum

    yedek almaya ogle 12 de baslıyor gece saatlerine nasıl ayarlarım.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Panele giriş yaptıktan sonra CRON sekmesi altında “sudo /usr/local/vesta/bin/v-backup-users” komutunu göreceksiniz. Bunu düzenleyip, istediğiniz saate ayarlayabilirsiniz. Dosyaları değiştirmediğiniz halde yedekler arasında boyut farkı olması normaldir. Çünkü sistem loglarınız da dahil olmak üzere yedekleme işlemi yapıyor.

      Yanıtla
      • hocam sağolun cevabınız için.hocam backup konusunda nasıl duzenleyim.

        http://prntscr.com/6weis6

        acaba farklı ftp ye otomatik yukleme var mı ?

        mail sorununu nasıl çözerim.

        backup aldıktan sonra ram kullanımı 500 mb tan 1 gb a yukseliyor. vds 1 gb oldugu için ancak bu kadar yukleliyor galiba :)

        sitem su anda cache olarak nginx, hosting olrak apache kullanıyorum. her 2 sini de nginx kullansam sorun olur mu + – si nedir, hosting olarka da nginx olarak secsem sitem kapanmadan hemen devam edebilir miyim. sistemsel sorun olur mu yoksa.

        Yanıtla
        • Saat 05:10 için yedekleme ayarları başlasın şeklinde ayarlı. Öğlen vakti yedek aldığını söylüyorsunuz, bu da demek oluyor ki sisteminiz yedek alamayıp; daha doğrusu zorlanıp, öğlen vakitlerine kadar uzuyor. Vesta için sadece Nginx çalıştırma seçeneği malesef mevcut değil. Dinamik içerik sadece Apache, statik içerik ise sadece Nginx üzerinden servis edilmek üzere ayarlı. Yeni sürümleri için sadece Nginx ile çalışan bir altyapı düşünüyorlar.

          Ayrıca Vesta üzerinde harici olarak FTP yedeği almak mümkün değil.

          Yanıtla
  2. vestacp haricinde hangi paneli onerirsiniz. panelsiz kullanım için neler kurulmalı ayrıntılı kurulum makaleniz var mı acaba. 1 gb ram olunca olabildigince sistem kaynaklarını az kullanmak istiyorum.

    Yanıtla
    • Eğer tek site yönetiyorsanız ve bu da WordPress ise, kesinlikle panelsiz yönetim için EasyEngine öneriyorum. (Neden öneriyorum çünkü ben de aynı sistemi bu site için kullanıyorum :)

      https://netkolik.org/rehberler/easyengine-debian-ve-ubuntu-icin-nginx-ve-wordpress-kurulum-scripti.html linkinde gerekli makaleyi inceleyebilirsiniz. Kullandığım sisteme gelince Debian 7 64Bit ile birlikte EasyEngine kullanıyorum. İki tane domain üzerinden aktif olarak maillerimi kullanyorum ve bu siteyi barındırıyorum.

      Kullandığım VDS DigitalOcean üzerinde 512 MB olan paket. Maksimum ram kullanımım ise 280 MB ;)
      WordPress ile şiddetle EasyEngine öneririm.

      Yanıtla
        • Eğer htaccess ayarlarını nginx entegre edebilirseniz, yine aynı şekilde EasyEngine öneririm.
          Yeni sürümünde HHVM vs PHP-FPM desteği seçmeli olarak sizlere sunuyor. Ayrıca database olarak MySQL yerine, MariDB kullanıyor ve gerçekten çok hafif bir sistem.

          Yanıtla
          • htacess konusunda cok bilgim yok. simdilik vestacp ile gidiyim.

            son olrak maile girememe, yedeği gerekirse tekrar yukleme konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

            Yanıtla
            • Yedek geri yüklemeniz gerektiği durumda, panele giriş yaptıktan sonra, sağ üsten BACKUP kısmına girdiğinizde alınmış yedekleri göreceksiniz.
              İstediğiniz günün yedeğinin yanında “Configure Restore Settings” tıklayarak alınmış yedekleri WEB, DNS, MAIL, DATABASE olarak ayrı ayrı göreceksiniz. İstediğini yedeklemeyi hemen yanında bulunan “Restore” tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.

              Mail konusunda ise, çeşitli sebepleri olmakla birlikte, ilk öncelikle servislerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi önerimim.

              Yanıtla
  3. Merhaba admin ve birtane kullanici oluşturdum kullanicida bir site ve 4 subdomain var admin ve kullanici olşturmuş olmam sunucunun gücünü ikiye bolmek mi demektir ? Bir site ve 4 subdomaini yoksa kullaniciyi silip admine mi taşıyım teşekkurler

    Yanıtla
    • Sunucuyu sadece siz kullanıyorsanız, hepsini tek kullanıcı altında toplamanız daha mantıklı olacaktır.
      Ayrı kullanıcı oluşturmuş olmanız, sadece yönetim paneline “admin” ile değil de oluşturduğunuz kullanıcı ile giriş yapabilmeniz demektir. Ve ayrıca sadece bu kullanıcı adı altındaki siteler görüntülenebilmektedir.
      Ayrı kullanıcı oluşturmuş olmanız, sunucu kaynakları kullanım bakımından herhangi bir bölümlendirme yapmaz.
      Saygılarımla.
      Kolay gelsin.

      Yanıtla
  4. merhaba. vesta panelde 2. bir domain eklemek için ne yapmak gerekiyor? ns ler ne şekilde olacak bilgi verirseniz svinirim. ikinci domaini bir türlü ekleyemed,m

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Üstten WEB menüsü altında, Add New Domain butonuna (Yeşil artı şeklinde olan) basarak başka bir domain ekleyebilirsiniz.
      Bir defaya mahsus oluşturduğunuz nameserverları yeni eklediğiniz domain için de kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  5. Vesta web panel yüklü sunucudaki domainlerden internete girildiğinde her kullanıcı http://www.siteadi.com/phpmyadmin yazdığında myadmin açılıyor. Bunu nasıl engelleyebilirim.
    Vestacp üzerinde ftp ayarlarını nasıl yapabilirim.
    Bidiğiniz vestacp sağlıklı Türkçe doküman var mı?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  6. Not: “Apache config dosyası içinde; location kısmından phpmyadmin seçeneğini kaldırabilirsiniz.” cevabınızı şimdi okudum. Epey acemi olduğum bir husus ama deneyeceğim.
    Teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın