RedHat (CentOS, Fedora) için, Virtualmin, Nginx ve PHP-FPM kurulumu

Bu yazımızda sizlere, RedHat tabanlı işletim sistemlerinde (CentOS ve Fedora için de geçerli) Virtualmin kurulumuyla birlikte nasıl Nginx ve PHP-FPM kurulacağını anlatacağım. Öncelikle Virtualmin nedir ne değildir bundan bahsedelim.


Virtualmin Nedir?

Virtualmin, Webmin programının bir eklentisidir. Webmin ise, SSH üzerinde yapabileceğiniz her türlü işlemi, düzenlemeyi, kurulum ve güncelleme işlemlerini web arayüzü ile yapmanıza olanak tanıyor bir sistem yönetimi programıdır. Peki Webmin eklentisi olarak olarak Virtualmin ne yapıyor. Webmin genel olarak sistem ve sistem servislerini yönetmeye yönelik çalışırken, Virtualmin web hosting ve bununla alakalı servisleri yönetmek için özelleştirilmiş bir Webmin eklentisidir. Eklenti olduğundan dolayı Webmin’den bağımsız çalışamaz. Virtualmin kurulduğu zaman, otomatik olarak Webmin de kurulmuş demektir. Peki Virtualmin tam olarak ne yapar?

Virtualmin sisteminizde çalışan veritabanı, web sunucusu, mail sunucusu yönetmenize olanak tanır. Virtualmin’i bir nevi ücretsiz web hosting paneli olarak düşünebilirsiniz. Çünkü Virtualmin yanında Usermin denilen son kullanıcıya yönelik panel de kurulmaktadır. cPanel kullananlar için tam karşılığı Webmin SSH, Virtualmin WHM (Web Host Manager), Usermin cPanel, olarak ifade edilebilir. (Virtualmin kısmen cPanel ve Plesk’in ücretsiz alternatifidir diyebiliriz.) Panelin sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Virtualmin hemen hemen tüm Linux sistemlerle uyumlu çalışmaktadır. Aşağıda tam uyumlu çalıştığı sistemlerin listesini görebilirsiniz.

  • CentOS/RHEL/Scientific Linux 7 on x86_64
  • CentOS 5, 6 on i386 or x86_64
  • RHEL 5 and 6 on i386 and x86_64
  • Scientific Linux 6 on i386 and x86_64
  • Debian 6 and 7 on i386 or amd64
  • Ubuntu 10.04 LTS, 12.04 LTS, and 14.04 on i386 or amd64

Bu yazımda anlatacağım kurulum, RedHat tabanlı olan CentOS, Scientific ve Fedora için de geçerlidir.



VirtualMin Kurulumu

Öncelikle, yeni kurulumunu yaptığınız sunucunuza (dedicated, vps, vds fark etmez) SSH ile bağlanın. Herhangi bir program kurulumu yapmayın. Temiz bir sistem kurulum yapılması önemlidir. Öncelikle webmin reposunu sunucumuza ekleyelim.

nano /etc/yum.repos.d/webmin.repo

içerisine aşağıdaki kodları yapıştırın.

[Webmin]
name=Webmin Distribution Neutral
#baseurl=http://download.webmin.com/download/yum
mirrorlist=http://download.webmin.com/download/yum/mirrorlist
enabled=1

Şimdi sıra GPG kurulum anahtarını repomuza ekleyelim.

wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc
rpm --import jcameron-key.asc

Ve Webmin kurulumuna başlayalım.

Sıra geldi kuruluma. Öncelikle host dosyamızı düzenleyip, sunucu hostname doğru ayarlandığından emin olalım.

nano /etc/hosts

Dosya içeriği aşağıdaki gibi sunucuipadresi sunucuadi şeklinde olmalıdır.

92.222.73.168 server.netkolik.org server

Aşağıdaki komut ile sunucu adını doğruyalım.

hostname --fqdn

Benim için server.netkolik.org şeklinde.
Şimdi kurulum dosyasını indirip çalıştıralım.

wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh
/bin/sh install.sh

Kurulum dosyası bizim için gerekli modülleri ve güncellemeleri otomatik indirecektir. Bu işlem sunucu donanımınıza göre biraz zaman alabilir. İşlem bitene kadar bekleyin.

Virtualmin varsayılan olarak Apache web sunucusu ile kurulmaktadır. Biz Apache den daha performanslı ve hafif bir sunucu olan Nginx kurulumu yapacağız. Öncelikle aşağıdaki komutları uygulayarak Apache devre dışı bırakıp, kurulumu kaldıralım. Nginx, panel için Nginx ve SSL desteği modüllerini kuralım. Nginx kurabilmek için öncelikle EPEL reposunun kurulu olması gerekiyor. EPEL reposunu kurmak için RHEL/CentOS 7.x/6.x/5.x/4.x için EPEL program deposu makalesine göz atınız. EPEL reposunu aktif ettikten sonra aşağıdaki adımları izleyin.

service httpd stop
yum install nginx
service nginx start
yum install wbm-virtualmin-nginx wbm-virtualmin-nginx-ssl


VirtualMin Ayarları

Virtualmin için Nginx ve Nginx desteğini kurduk. Şimdi sıra ayarlamalara geldi. https://ip.adresiniz:10000 şeklinde panele giriş yapın. Kullanıcı adı root ve şifre root şifreniz. İlk kez giriş yaptığınız için karşınıza “Post-Installation Wizard” gelecek. Next tıklayıp ikinci sayfaya geçin.

Virtualmin Post-Installation Wizard
Virtualmin Installation Wizard

İkinci sayfada herhangi bir ayar değiştirmeden Next e tıklayın.

Virtualmin ClamAV

Üçüncü sayfada da herhangi bir ayar değiştirmeden Next e tıklayın.

Virtualmin MySQL

Dördüncü sayfada da herhangi bir ayar değiştirmeden Next e tıklayın.

Virtualmin MySQL Password

Burada MySQL için root şifresi belirleyin ve Next e tıklayın.

Virtualmin MySQL Config

Sisteminizin RAM miktarını işaretleyin Next e tıklayın.

Virtualmin Nameserver

DNS sunucusu için nameserver bilgilerinizi girin, “Skip check for resolvability” seçip Next e tıklayın.

Virtualmin Password Storage

Only store hashed passwords” seçip Next e tıklayın.

En son olarak Next e tıklayın.

Re-check

Karşınıza gelen ekranda “Re-check and refresh configuration” tıklayarak ayarları aktif edin.

Dashboard

Sol menüde System Settings > Features and Plugins tıklayın.
Apache website” , “SSL website”, “DAV Login”, “Mailman”, “Protected web directories”, “AWstats reporting”, “Subversion repositories” işaretini kaldırın.
Nginx website” ve “Nginx SSL website” seçeneklerini işaretleyin.
Save tıklayarak ayarları kaydedin.
Ana sayfada sağ üstte bulunan “Refresh system information” tıklayarak ayarları yenileyin.

Şimdi ise ilk sitemizi Virtualmin ile aktif edelim.

Create Virtual Server

Sol menüden “Create Virtual Server” tıklayın. Açılan sayfada domain ve şifre bilgilerinizi girin.

“Create Server” tıklayarak devam edin.

Edit Virtual Server

Hosting oluşturulduktan sonra, “Server Configuration” altında siteniz ile ilgili her türlü işlemi kolaylıkla halledebilirsiniz.



Sonuç olarak

Hosting satışı ile uğraşmıyorsanız, kendi kişisel sitelerinizi ve maillerinizi barındırmak hafif ve hızlı, fazla sistem kaynağı gerektirmeyen sanal sunucularda çalışmak ve hosting kontrol paneline ücret ödemek istemeyenler için en ideal ve sorunsuz hosting yönetim scripti diyebiliriz. Ayrıca işisel kullanım dışında yurt dışında Virtualmin ile hizmet veren hosting firmaları da bulunmakta.

“RedHat (CentOS, Fedora) için, Virtualmin, Nginx ve PHP-FPM kurulumu” üzerine 8 yorum

  1. Selam, ben burda php-fpm kurulumuyla alakalı bişey görmedim hocam ? dünden beri uğraşıyorum sunucuyu kaç kere baştan kurdum belli değil. Herkes copy paste yapmış.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Öncelikle belirteyim ki yazı ve tüm resimler tamamen bana aittir. Herhangi bir kopyala yapıştır yapılmamıştır. İkinci olarak evet haklısınız hocam. Şimdi sizin yorumunuz üzerine fark ettim yazıyı yazarken PHP-FPM kurulumu kısmını atlamışım. İlk fırsatta yazıyı güncelleyeceğim. İyi günler dilerim.

      Yanıtla
      • Hocam kusura bakma ama tahmin edersinki 0dan kurulum yapmaya çalışan ve bu konularda bilgi yetersizliği çeken insanlar için acaip sıkıntı veriyor, nereye baktıysam ille bi sorunla karşılaştım ya bind dns hata verdi hata nginx çalışmayı durdurdu. Php-fpm ve özellikle varnish kurulumu hakkında makale hazırlarsanız çok makbule geçer. Kolay gelsin iyi akşamlar..

        Yanıtla
  2. Özellikle varnish kurulumu hakkında makale hazırlarsanız çok makbule geçer. Şimdi farkettimki sizce webmin mi Kloxo-MR daha kullanışlı ? Benim tek istediğim aslına bakarsan stabil açlışan hızlı { nginx-php-fpm-varnish-memcache} bir sunucu, Bunları kloxo karşılarmı hocam ?

    Yanıtla
    • Tekrardan iyi akşamlar. CentOs üzerine webmin ve nginx kurulumu biraz sıkıntılı olabiliyor evet. Aynı kurulumu Debian/Ubuntu için anlatacağım yakın zamanda. Benim kişisel fikrimi sorarsanız eğer, EasyEngine ile sistemi yapılandırmanızı tavsiye ederim. Şuanda kullandığım sistem EasyEngine ile yapılandırılmış durumda. Ve 2 aydır herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Varnish konusuna gelince, bu konuda yeni yeni denemeler yapıyorum. WordPress için uygun ayarları oturtmaya çalışıyorum. Eskiden CentOS hayranı iken, Debian kullanmaya başladıktan sonra gerçekten aşığı oldum diyebilirim. Benim size tavsiyem, kendi siteleriniz için kullanacaksanız Debian+EasyEngine, eşe dosta tanıdığa hosting açacak iseniz (Debian+Virtualmin+PHP-FPM-Ki PHP-FPM el ile düzenlemesi gerçekten zahmetlidir. Makalemde anlatacağım) veya Debian+VestaCP, en son tercih olarak da Kloxo-MR öneririm. (En son EasyEngine sistem yapılandırmasını https://netkolik.org/info.php adresinden inceleyebilirsiniz)

      Yanıtla
      • 4 tane sitem var ve dahada arttırmayı düşünüyorum. Bir kaç ay önce VestaCP kullandım ama mysql kendi kendine çöküyordu şuanda nasıl bi durumda bilmiyorum, ayrıca nginx proxy olarak çalışıyordu. En kısa zamanda makelenizi bekliyoruz hocam.

        Yanıtla

Yorum yapın